EP Plenary session - Voting session

Na pobudo Matjaža Nemca 30 evropskih poslancev zahteva prepoved trgovine z nezakonitimi izraelskimi naselbinami

Z odlašanjem uveljavitve mnenja Meddržavnega sodišča glede prepovedi trgovanja z izdelki iz izraelskih nezakonitih naselij na Zahodnem Bregu Evropska unija (EU) krši mednarodno pravo. Z neukrepanjem EU ne prispeva zgolj k vzdrževanju nezakonite okupacije palestinskih ozemelj, pač pa je posredno sokriva genocida, ki ga Izrael izvaja v Gazi in v zadnjih tednih vse očitneje tudi v Libanonu,” je na pobudo Matjaža Nemca (S&D/SD) v vprašanju Evropski komisiji 30 poslancev Evropskega  parlamenta zahtevalo ukrepanje glede trgovinske politike EU.

Kljub temu, da vse države članice EU s smatrajo, da so izraelske naselbine po mednarodnem pravu nezakonite in ovirajo rešitev na principu dveh držav, trgovanje z njimi še naprej omogočajo. S trgovanjem z nezakonitimi izraelskimi naselbinami EU ne podpira le obstoja teh naselbin, ampak tudi krši svoje obveznosti po mednarodnem pravu.

V svetovalnem mnenju z dne 19. julija letos je Meddržavno sodišče razsodilo, da so se države dolžne vzdržati sklepanja gospodarskih ali trgovinskih poslov z Izraelom v zvezi z zasedenim palestinskim ozemljem ali njegovimi deli, ki bi lahko utrdil  nezakonita prisotnost Izraela na tem ozemlju. Prav tako so države dolžne sprejeti ukrepe za preprečitev trgovinskih ali naložbenih odnosov z okupiranimi palestinskimi ozemlji, ki pripomorejo ohranjanju nezakonitega položaja, ki ga je tam ustvaril Izrael. “Z neukrepanjem zato EU kot tudi njene države članice, vključno s Slovenijo, kršijo mednarodno pravo. V tem primeru ne gre za sankcije, pač pa za spoštovanje mednarodnega prava, čemur je Unija zavezana tudi na podlagi temeljnih pogodb,” pojasnjuje Nemec.

Komisijo zato neposredno sprašujemo, ali bo EU izpolnila svoje obveznosti in predlagala prepoved trgovanja z nezakonitimi naselbinami,” dodaja. 

V odprtem pismo premierju Golobu je sicer evropski poslanec Nemec v ponedeljek, 14. oktobra 2024, med drugim terjal tudi odgovor glede trgovanja z nezakonitimi naselbinami, za kar pa naj bi bila – po mnenju kabineta predsednika vlade – “potrebna jasna pravna utemeljitev, ki bo prepričljiva tako na nacionalni kot na evropski ravni”.

Evropski poslanec Nemec odgovarja, da “takšna pravna podlaga po mnenju mednarodno pravnih strokovnjakov, ki so pripravljali zakonodajni predlog, in ki je bil vložen v belgijski parlament, obstaja.

In sicer v 5. odstavku 3. člena Pogodbe o Evropski uniji (PEU), ki Unijo v njenih odnosih s preostalim svetom zavezuje k varovanju človekovih pravic ter doslednemu spoštovanju mednarodnega prava in načel Ustanovne listine Združenih narodovo, prav tako pa na podlagi v 36. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU), ki državam članicam omogoča omejevanje uvoza in izvoza ali blaga v tranzitu zaradi razlogov javne morale.

Izgovorov za neukrepanje, ko medtem zgolj nemo opazujemo genocid pred našimi očmi, imamo dovolj. Premierja Goloba in Slovenijo tako znova pozivam, da od besed preidemo h konkretnim dejanjem, “zaključuje Nemec.

über evropskeno

Siehe auch

Javno pismo evropskega poslanca Matjaža Nemca s pozivom predsedniku Vlade Republike Slovenije dr. Robertu Golobu k ukrepanju glede zadnjih dogajanj na Bližnjem vzhodu

Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, demokratični svet je nevarno na robu prepada. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *