PHOTO: European Union 2024.

Pet držav bo zaradi naravnih nesreč prejelo več kot milijardo evrov pomoči EU

– Pomoč iz Solidarnostnega sklada EU za Italijo, Slovenijo, Avstrijo, Grčijo in Francijo po hudih poplavah leta 2023

– Pomoč bo krila del stroškov nujnih ukrepov in ukrepov za odpravo posledic

– Pomoč EU bi bilo treba v prihodnje povečati zaradi vse večjega števila naravnih nesreč v Evropi, menijo evropski poslanci

Evropski poslanci so v torek odobrili več kot milijardo evrov pomoči iz Solidarnostnega sklada EU za podporo obnove v petih državah Unije, ki so jih leta 2023 prizadele hude poplave.

Pomoč v višini 1.028.541.689 evrov iz Solidarnostnega sklada Evropske unije bo razdeljena na naslednji način:

Italija: 378,8 milijona evrov za regijo Emilija-Romanja po poplavah maja 2023 in dodatnih 67,8 milijona evrov za Toskansko regijo po poplavah oktobra in novembra 2023.

Slovenija: 428,4 milijona evrov za odpravo posledic poplav avgusta 2023.

Avstrija: 5,2 milijona evrov za pomoč pri odpravljanju posledic poplav avgusta 2023.

Grčija: 101,5 milijona evrov za podporo prizadevanjem za obnovo po poplavah septembra 2023.

Francija: 46,7 milijona evrov za škodo, ki jo je utrpela regija Hauts-de-France zaradi poplav novembra 2023.

Pomoč iz Solidarnostnega sklada EU bo krila del stroškov nujnih ukrepov in ukrepov za obnovo, vključno s popravilom poškodovane infrastrukture, varovanjem kulturne dediščine in izvajanjem čistilnih ukrepov.

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta izražajo „globoko solidarnost z vsemi žrtvami, njihovimi družinami in vsemi posamezniki, ki so jih prizadele uničujoče poplave v Italiji, Sloveniji, Avstriji, Grčiji in Franciji, pa tudi z nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi organi, ki sodelujejo pri organizaciji pomoči“. Opozarjajo na „vse večje število hudih in uničujočih naravnih nesreč v Evropi“ in menijo, da bi bilo treba „treba proračun Solidarnostnega sklada EU (EUSF) ali enakovreden proračun razširiti glede na prihodnji predlog Komisije o novem večletnem finančnem okviru“.

Sveženj pomoči je bil odobren s 632 glasovi za, 7 glasovi proti in 3 vzdržanimi glasovi.

Več informacij je na voljo tukaj(predlog Komisije) in v poročilu EP  ki ga je pripravil poročevalec Georgios Aftias (EPP, Grčija). Plenarni govor poročevalca si oglejte na tej povezavi.

Ozadje

Od ustanovitve leta 2002 je bilo v okviru Solidarnostnega sklada EU razdeljenih več kot 8,6 milijarde evrov za 130 nesreč (110 naravnih nesreč in 20 izrednih zdravstvenih razmer) v 24 državah članicah (in Združenem kraljestvu) ter štirih državah pristopnicah (Albanija, Črna gora, Srbija in Turčija).

über evropskeno

Siehe auch

Na pobudo Matjaža Nemca 30 evropskih poslancev zahteva prepoved trgovine z nezakonitimi izraelskimi naselbinami

“Z odlašanjem uveljavitve mnenja Meddržavnega sodišča glede prepovedi trgovanja z izdelki iz izraelskih nezakonitih naselij …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *