PHOTO: European Union 2024.

Matjaž Nemec v vodstvu delegacije EP za odnose s Palestino

Evropski poslanci so na današnji ustanovni seji delegacije Evropskega parlamenta za odnose s Palestino (DPAL) izvolili novo vodstvo, ki ga bo ob boku dveh novoizvoljenih podpredsednikov, Matjaža Nemca (S&D/SD) in Barryja Andrewsa (Renew), vodila Lynn Boylan (The Left). »Z izvolitvijo v vodstvo delegacije mi je bila zaupana velika odgovornost, predvsem v luči poglabljanja katastrofalnih razmer na Bližnjem vzhodu. Moja prioriteta ostaja iskanje trajnih rešitev za mir v regiji in takojšnje končanje vojne v Palestini,« je ob izvolitvi povedal Nemec.

»Od prevzema mandata evropskega poslanca v prejšnjem sklicu, je vprašanje Palestine in njenega naroda vseskozi del mojih političnih prioritet. Zahvalil bi se kolegom, ki so mi omogočili, da s svojimi prizadevanji in aktivnostmi nadaljujem tudi v vlogi podpredsednika delegacije EU-Palestina. V teh kritičnih časih je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da imamo predstavniki Unije vzpostavljen reden stik s predstavniki palestinskega naroda in civilno družbo. Trdno verjamem, da ”business as usual” danes ni več mogoč, nemo opazovanje s strani Evropske unije in zahoda na izraelsko teptanje človečnosti, pa nedopustno. Ključno je, da ne le kot posamezniki, ampak kot celoten Evropski parlament zahtevamo takojšnje končanje vojne in deeskalacijo tudi v Libanonu in širši regiji, ter ostanemo močan zagovornik načela dveh držav, kjer bi Izrael in Palestina živela druga ob drugi v miru in varnosti,« je zaključil evropski poslanec.

Prva delegacija Evropskega parlamenta za Palestino je bila ustanovljena novembra 1993 kot ad hoc delegacija, potem ko je bil podpisan prvi sporazum iz Osla med izraelsko vlado in Palestinsko osvobodilno organizacijo (POO). Delegacija je bila preimenovana v “Delegacijo za odnose s Palestino” (DPAL) 9. septembra 2015, potem ko je Evropski parlament 17. decembra 2014 priznal palestinsko državnost.

*Opomba za urednike: Evropski parlament je na svoji prvi plenarni seji po junijskih volitvah potrdil predlog o številu in številčni sestavi medparlamentarnih delegacij. V tednu med 30. septembrom in 3. oktobrom tako v Evropskem parlamentu potekajo ustanovne seje vseh delegacij. Evropski poslanec Matjaž Nemec je poleg mesta podpredsednika v DPAL tudi polnopravni član v EP delegacijama za odnose s Srbijo (D-RS) in Črno Goro (D-ME), ter nadomestni član v EP delegaciji za odnose s Kosovom in Bosno in Hercegovino (D-SEE). 

über evropskeno

Siehe auch

Na pobudo Matjaža Nemca 30 evropskih poslancev zahteva prepoved trgovine z nezakonitimi izraelskimi naselbinami

“Z odlašanjem uveljavitve mnenja Meddržavnega sodišča glede prepovedi trgovanja z izdelki iz izraelskih nezakonitih naselij …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *