PHOTO: European Union 2024.

Na odboru EP za proračun zelena luč pomoči Sloveniji po lanskih poplavah

Odbor za proračun v Evropskem parlamentu je danes, 23. septembra, z 30 glasovi za, 2 proti ter 1 vzdržanim podprl predlog Evropske komisije o mobilizaciji 428 milijonov evropske pomoči za Slovenijo. Celoten sveženj pomoči sicer zajema dobro milijardo evrov sredstev za pomoč med drugim tudi Grčiji, Italiji, Franciji in Avstriji. Matjaž Nemec, ki je eden izmed pogajalcev v EP za poročilo o aktivaciji Solidarnostnega sklada EU v zvezi z lanskoletnimi naravnimi nesrečami, je pripomogel k temu pomembnemu koraku.

»Evropska unija se je ponovno izkazala, da temelji na solidarnosti. Na današnjem glasovanju smo z veliko večino podprli sredstva za mobilizacijo iz Solidarnostnega sklada za prizadete države članice iz lanskih poplav. Podobno visoko podporo pričakujemo tudi pri glasovanju celotnega parlamenta na prihajajočem plenarnem zasedanju, ki bo predvidoma 8. oktobra 2024 v Strasbourgu.

Dobra novica je tudi, da so evropski poslanci na mojo pobudo z veliko večino na odboru podprli dopolnila, ki pozivajo Komisijo k povečanju sredstev solidarnostnega sklada, hitrejšim postopkom ter več prožnosti državam članicam glede rokov in zahtev pri oddaji vlog za pomoč.

Letošnje poplave v srednji in vzhodni Evropi so že za nekajkrat presegle škodo lanskih, ki so med drugim prizadele tudi Slovenijo. Hitri odzivi institucij Evropske unije, pomoč in povezanost držav članic v primeru naravnih nesreč so ključni. Zato je pomembno, da se še naprej borimo za močno, enotno in solidarno Evropo,« je še zaključil Nemec.

über evropskeno

Siehe auch

Parlament se je odzval na nedavne izredne vremenske dogodke v Evropi

Poslanke in poslanci so zaskrbljeni zaradi intenzivnosti in pogostosti ekstremnih vremenskih dogodkov v EU in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *