PHOTO: European Union 2024.

Članstvo v parlamentarnih odborih in pododborih

V petek je bila na plenarnem zasedanju razglašena razporeditev poslancev po parlamentarnih odborih in pododborih v desetem mandatu. 

Potem ko je Evropski parlament v sredo sprejel odločitev o strukturi in velikosti stalnih odborov in pododborov Parlamenta, so politične skupine in samostojni poslanci imenovali poslance v posamezne odbore in pododbore.

Seznam vseh odborov in pododborov Evropskega parlamenta ter seznam njihovih članic in  članov najdete na njihovih domačih straneh

Pravila o sestavi odborov

V skladu s poslovnikom Parlamenta mora sestava njegovih odborov (vključno s pododbori) čim bolj odražati sestavo celotnega Parlamenta – glej 216. in 218. člen.

Ustanovne seje odborov

Vsi odbori bodo imeli ustanovne seje v torek, 23. julija, ko bodo izvolili svoje predsednike in podpredsednike.

Ozadje

Pristojnosti vsakega odbora so določene v Prilogi VI Poslovnika. V prejšnjem zakonodajnem obdobju je Parlament odobril strukturne reforme za sodobnejši in bolj učinkovit Parlament, ki so spremenile način opravljanja nalog odborov in delegacij.

Sestanki odborov so javni (razen če pravila določajo drugače). Njihovo delo obsega pripravo, dopolnjevanje in glasovanje o zakonodajnih predlogih in samoiniciativnih poročilih, pa tudi razprave s predstavniki Sveta in Komisije, zaslišanja zunanjih strokovnjakov in organiziranje misij za ugotavljanje dejstev. Imeli bodo ključno vlogo pri prihodnjih zaslišanjih kandidatov za komisarje. Parlament lahko ustanovi pododbore in posebne začasne odbore za obravnavo posebnih vprašanj, lahko pa tudi preiskovalne odbore za preiskovanje domnevnih nepravilnosti pri uporabi prava Unije. Njihovo delo usklajuje konferenca predsednikov odborov.

über evropskeno

Siehe auch

Na pobudo Matjaža Nemca 30 evropskih poslancev zahteva prepoved trgovine z nezakonitimi izraelskimi naselbinami

“Z odlašanjem uveljavitve mnenja Meddržavnega sodišča glede prepovedi trgovanja z izdelki iz izraelskih nezakonitih naselij …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *