Parlament ponovno izvolil Ursulo von der Leyen za predsednico Komisije

Evropski parlament je 18. julija s 401 glasom na tajnem glasovanju ponovno izvolil Ursulo von der Leyen za predsednico Evropske komisije. 

Ursula von der Leyen bo tako že drugič zasedla mesto predsednice Komisije. Evropski poslanci so jo prvič izvolili julija 2019.

Parlament trenutno sestavlja 719 poslancev, zato je bila potrebna večina 360 glasov. Glasovanje je potekalo s tajnim glasovanjem na papirnatih glasovnicah. Za je glasoval 401 poslanec Evropskega parlamenta, 284 jih je bilo proti, 22 glasovnic je bilo neveljavnih.

Pred glasovanjem je Ursula von der Leyen v razpravi s poslanci Evropskega parlamenta predstavila svoje politične prednostne naloge za naslednjih pet let.

Naslednji koraki

Izvoljena predsednica Komisije bo zdaj voditeljem držav ali vlad držav članic poslala uradna pisma, v katerih jih bo pozvala, naj predlagajo svoje kandidate za evropske komisarje. Parlament bo po poletju organiziral zaslišanja kandidatov v ustreznih odborih. Parlament mora nato potrditi celoten kolegij komisarjev. Več informacij je na voljo v informacijah za medije Parlamenta.

Ozadje

Člen 14 Pogodbe o Evropski uniji določa, da Evropski parlament „izvoli predsednika Komisije“. Ursula von der Leyen je predsednica Komisije od leta 2019 in je bila vodilna kandidatka Evropske ljudske stranke na evropskih volitvah od 6. do 9. junija.

über evropskeno

Siehe auch

Na pobudo Matjaža Nemca 30 evropskih poslancev zahteva prepoved trgovine z nezakonitimi izraelskimi naselbinami

“Z odlašanjem uveljavitve mnenja Meddržavnega sodišča glede prepovedi trgovanja z izdelki iz izraelskih nezakonitih naselij …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *